book now
logo
logo mobile
logo scroll
» Αρχική » BLOG
Παραδοσιακά Χωριά
24-01-2020

Παραδοσιακά Χωριά Παναγία, Θεολόγος, Καζαβίτι, Ποτός, Μαριές, Κοίνυρα

Η Θάσος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς τόσο για έλληνες επισκέπτες όσο και ξένους. Η εκθαμβωτική ομορφιά του νησιού, οι υπέροχες παραλίες και οι πληθώρα επιλογών σε μέρη για να επισκεφτείτε είναι και οι βασικότεροι λόγοι της τεράστιας ζήτησης σε ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά την περίοδο του καλοκαιριού και όχι μόνο. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια BlueView Studios βρίσκονται στο καλύτερο σημείο του νησιού, παρέχοντάς σας την δυνατότητα να μεταβείτε άμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Σίγουρα οι αρχαιολογικοί χώροι της Θάσου αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία του νησιού. Ωστόσο το νησί διαθέτει μια πληθώρα σε παραδοσιακά χωριά, η ομορφιά των οποίων κυριολεκτικά θα σας συναρπάσει.

Δημοφιλή παραδοσιακά χωριά της Θάσου

Στη Θάσο θα συναντήσετε μερικά από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της χώρας, που θα σας προσφέρουν μια εξαιρετική απόδραση στη φύση στους πιο γραφικούς προορισμούς του νησιού. Μερικά από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά χωριά που θα πρέπει να επισκεφτείτε είναι:

Παναγία

Η Παναγία βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της Θάσου και σε υψόμετρο 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η απόστασή της από τον Λιμένα είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και γνώρισε την μεγαλύτερη οργάνωση όταν οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπου τα παράλια, προκειμένου να κρυφτούν στα ορεινά από τους πειρατές. Το όνομα του χωριού προέρχεται φυσικά από την εκκλησία της, η οποία γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο σε ένα παραδοσιακό εορταστικό κλίμα. Το εντυπωσιακό με το χωριά Παναγία της Θάσου είναι ότι πέραν της κεντρικής εκκλησίας της διαθέτει 11 ακόμη εξωκλήσια.

Η Παναγιά αν και μικρό χωριά, είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη με περίπου 900 κατοίκους.  Επισκεπτόμενοι το χωριό θα συναντήσετε πανέμορφα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια και μια μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών που περιλαμβάνει ξύλινα μπαλκόνια και σχιστόλιθους στις στέγες. Το πανέμορφο τοπίο έρχονται να ολοκληρώσουν τα ψηλά πλατάνια και τα κανάλια με τα τρεχούμενα νερά.

Θεολόγος

Ο Θεολόγος βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θάσου και σε υψόμετρο 220 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ορεινός αυτός οικισμός έχει ανακηρυχτεί ως παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί έναν υπέροχο ιστορικό χαρακτήρα μέχρι και σήμερα. Ο Θεολόγος υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού κατά την περίοδο 1455 έως 1902. Σήμερα απαριθμεί περίπου 800 κατοίκους.

Επισκεπτόμενοι το παραδοσιακό χωριό Θεολόγος της Θάσου, θα αντικρίσετε μια μοναδική εξωτική ομορφιά με σπίτια σε Μακεδονική αρχιτεκτονική, στενούς πλακόστρωτους δρόμους και φυσικά τη πανέμορφη πέτρινη γέφυρα που οδηγεί στην Αστρίδα. Τέλος, στο χωριό θα βρείτε και ένα υπέροχο λαογραφικό μουσείο, την νεκρόπολη και αρκετά εκκλησάκια.

Κοίνυρα

Τα Κοίνυρα αποτελούν έναν οικισμό της Θάσου ο οποίος ανήκει στην δημοτική ενότητα του Θεολόγου και απαριθμεί λίγο περισσότερους από 100 κατοίκους. Στα Κοίνυρα θα συναντήσετε την υπέροχη ομώνυμη παραλία η οποία συνδυάζει άμμο και βότσαλο με πανέμορφα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Μια υπέροχη παραλία που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίζει αυξημένη ζήτηση από το κοινό, λόγω της ησυχίας που προσφέρει, αφού δεν αποτελεί μια οργανωμένη παραλία.

Καζαβίτι

Το Καζαβίτι αποτελεί ένα επίσης πανέμορφο ορεινό χωριό, άγνωστο σε αρκετό κόσμο. Το χωριό χωρίζεται σε δύο μέρη το Μεγάλο και το Μικρό Καζαβίτι, γνωστά και με την ονομασία Μεγάλος και Μικρός Πρίνος. Υπολογίζεται ότι το χωριό κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 400 π.Χ. περίπου. Σήμερα, το Καζαβίτι αποτελεί ένα γραφικό χωρίο με πλακόστρωτους δρόμους και πέτρινα σπίτια. Ένας ιδανικός προορισμός για να απολαύσετε «καλό φαγητό» και μια εξωτική απόδραση σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τον Λιμένα.

Ποτός

Ο Ποτός βρίσκεται στα νότια της Θάσου και απαριθμεί περίπου 650 – 700 κατοίκους. Αποτελεί μια κωμόπολη ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα νεαρής ηλικίας, οι οποίοι τον επιλέγουν ως προορισμό διακοπών τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα στενά δρομάκια του μπορείτε να βρείτε πολυάριθμες επιλογές σε καταστήματα, ενώ η απουσία αυτοκινήτων θα σας κάνει να νιώσετε σαν να κυκλοφορείτε σε πεζόδρομο. Δίπλα στον Ποτό μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη αμμώδη παραλία με πεντακάθαρα νερά και όλες τις απαραίτητες παροχές για τις διακοπές σας (καφέ – μπαρ, θαλάσσιες δραστηριότητες, νυχτερινά μαγαζιά κλπ). Ένα παραδοσιακό μέρος που δεν στερείται καθόλου την διασκέδαση τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Μαριές

Οι Μαριές είναι ένα ακόμη πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στην Θάσο με μόλις 200 κατοίκους. Το χωριό βρίσκεται στα κέντρο της Θάσου και συγκεκριμένα στους δυτικούς πρόποδες του όρους Υψαρίου. Μια επίσκεψή σας στις Μαριές θα σας προσφέρει μια ποικιλία προορισμών να επισκεφτείτε όπως την εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων, το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την απότομη χαράδρα που περιβάλει το χωριό και φυσικά την μοναδική τεχνιτή λίμνη του νησιού στα βόρεια του χωριού.

Εάν και εσείς θέλετε να ζήσετε την μαγευτική εμπειρία της εξερεύνησης των παραδοσιακών χωριών της Θάσου, δεν έχετε παρά να επικοινωνήστε μαζί μας και να κάνετε άμεσα μια κράτηση ενός δωματίου. Η τοποθεσία των δωματίων μας θα σας εξασφαλίσει την άμεση μετάβασή σας σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς και όχι μόνο, προορισμούς της Θάσου.