book now
logo
logo mobile
logo scroll
» Αρχική » BLOG
Γκιόλα «το δάκρυ της Αφροδίτης»
14-02-2020

Γκιόλα «το δάκρυ της Αφροδίτης»

Κάθε επισκέπτης της Θάσου έχει ακουστά την περίφημη Γκιόλα και σίγουρα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Η Γκίολα αποτελεί ένα πανέμορφο γεωλογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας εγκλωβίζονται στο εσωτερικό ενός ανοίγματος από βράχια και δημιουργούν μια πανέμορφη φυσική πισίνα, δίπλα ακριβώς στην θάλασσα.

Η φυσικά αυτή πισίνα δημιουργήθηκε με το πέρασμα του χρόνου και λόγω της έντονης δραστηριότητας των κυμάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Τα λόγια πραγματικά δεν μπορούν να περιγράψουν την απαράμιλλη ομορφιά του φαινομένου, ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μεταβείτε στην Γκιόλα και να βουτήξετε στα υπέροχα νερά της.

Η Γκιόλα διαθέτει βάθος περίπου τριών μέτρων, ενώ τόσο ο περίγυρος όσο και ο πυθμένας της αποτελούνται από βράχια. Ένα μοναδικό μέρος για να απολαύσετε τις βουτιές σας από τα υψώματα το βράχων και μάλιστα από ύψος μέχρι και οκτώ μέτρων. Ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού οι βουτιές από μεγάλο ύψος κρύβουν πάντοτε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Μια βουτιά στα καταπράσινα και ζεστά νερά της Γκιόλα, σίγουρα θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Μια εμπειρία που δεν έχετε ξαναζήσει.

Η ιστορία της Γκιόλας ή αλλιώς «δάκρυ της Αφροδίτης»

Η Γκιόλα είναι αρκετά γνωστή και με την ονομασία «δάκρυ της Αφροδίτης» ενώ σύμφωνα με τον μύθο, δύο είναι οι εκδοχές γύρω από την δημιουργία της. Η πρώτη εκδοχή του μύθου αναφέρει πως ο Δίας δημιούργησε την συγκεκριμένη φυσική πισίνα με σκοπό να κολυμπάει στα πανέμορφα νερά της η Θεά Αφροδίτη. Ωστόσο η δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως η βραχώδης αυτή πισίνα λειτουργούσε ως το μάτι του Δία, με το οποίο μπορούσε να παρακολουθεί την ερωμένη του. Όποιος και αν είναι ο λόγος δημιουργίας της Γκιόλα, τόσο μυθολογικός όσο και γεωλογικός, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της Θάσου, με χιλιάδες τουρίστες να τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Η τοποθεσία της Γκιόλα

Η φυσική αυτή πισίνα της Γκιόλα βρίσκεται στα νότια της Θάσου λίγο μετά την μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Συγκεκριμένα, η Γκιόλα ανήκει στον οικισμό Αστρίς σε απόσταση 6 περίπου χιλιόμετρα από την παραλία Ψιλή Άμμο. Αφού βρεθείτε λοιπόν στην Αστρίδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει σε έναν χώρο στάθμευσης. Αφού αφήσετε το όχημά σας, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι και σε δέκα περίπου λεπτά θα έχετε φτάσει στο δάκρυ της Αφροδίτης. Όπως καταλαβαίνεται, η μετάβασή σας από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Blueview Studios μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε λίγα μόλις λεπτά.

Αφού φτάσετε στην Γκιόλα θα έχετε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε έναν μαγευτικό συνδυασμό θάλασσας και πισίνας, σε ένα από τα ομορφότερα γεωλογικά φαινόμενα της χώρας μας. Αφού απολαύσετε τις βουτιές σας, μπορείτε να επισκεφτείτε και το απέναντι νησάκι γνωστό ως Παναγία ή Αστιριώτικο. Σύμφωνα πάλι με την μυθολογία, η Παναγία είναι το νησί των Σειρήνων που ξελόγιαζαν τους ταξιδιώτες κατά την εποχή του Ομήρου. Εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το μαγευτικό αυτό νησάκι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Παναγία στην ενότητα με τα παραδοσιακά χωριά της Θάσου.

Όπως καταλάβατε από τις πληροφορίες για την τοποθεσία της Γκιόλα, θα πρέπει να εφοδιαστείτε όλα τα απαραίτητα τρόφιμα, ροφήματα κλπ. πριν την επισπευτείτε, αφού για μεγάλη απόσταση δεν υπάρχει κάτι διαθέσιμο να σας εξυπηρετήσει. Η επιστροφή σας στα studio μας μπορεί να γίνει εξίσου εύκολα και γρήγορα ώστε να αναζητήσετε τον επόμενο κοντινό προορισμό. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που σας παρέχουμε βρίσκονται κοντά όχι μόνο στην Γκιόλα αλλά και σε άλλους δημοφιλής προορισμούς, με τεράστια φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία.